Unio (hovedsammenslutningen som Forskerforbundet hører til) kom 30. april til enighet med staten om årets lønnsoppgjør i statlig sektor. Det betyr i første omgang: ingen fare for streik i år!
– Vi gikk til forhandlingene med krav om reallønnsvekst og alt fordelt lokalt, og det fikk vi, oppsummerer Unio stats og Forskerforbundets leder Steinar A. Sæther.
Enigheten innebærer en årslønnsvekst på 4,4%, som gir en disponibel ramme på ca. 3,3% pr. 1. mai. Denne rammen er på samme nivå som frontfaget. Hele potten skal fordeles lokalt, etter lønnsforhandlinger ved den enkelte virksomhet. Frist for oppgjøret er 31.oktober.
Mange lurer på hvorfor årslønnsveksten for lønnsoppgjøret i år er satt til 4,4%, men at rammen er 3,3%.
Årslønnsvekst er den samlede veksten i årslønn fra ett år til det neste. Den inkluderer overheng fra i fjor (1,4%), glidning i år (0,8%) og nytt tillegg i år (2,2%).
Rammen er økningen i gjennomsnittslønn fra ett kalenderår til det neste. En ramme på 3,3% betyr at den samlede gjennomsnittslønnen for alle arbeidstakerne skal være 3,3% høyere enn gjennomsnittslønna deres året før.
Hvordan kommer man fra 4,4% til 3,3%? Svaret handler om overheng og glidning.
Overheng (beregnet til 1,4 %): Dette er lønnstillegg fra fjoråret som først får full årsvirkning i år. De påvirker lønnsnivået i 2025, selv om det ble avtalt i 2024. Når du går inn i det nye året med høyere lønn, regnes dette som en del av årets lønnsvekst – selv om det ble avtalt i fjor.
Glidning (beregnet til 0,8%): Dette er lønnsvekst som skjer automatisk i løpet av året, uten at det avtales gjennom et lønnsoppgjør. Det inkluderer f.eks. opprykk, personlige tillegg, endringer i stilling etc. Glidning er altså forskjellen mellom den avtalte lønnsveksten og den faktisk realiserte lønnsveksten.
Når rammen er 4,4%, inkluderer den både overheng og glidning:
4,4% (total lønnsvekst)
– 1,4% (overheng)
– 0,8% (glidning)
= 2,2%
Men fordi oppgjøret gjelder fra 1. mai, og ikke fra 1. januar, må denne 2,2%-økningen konsentreres over åtte måneder (mai–desember). For at den skal gi 2,2% i årsgjennomsnitt, må selve påslaget fra 1. mai være høyere – og det blir omtrent 3,3%.
Fagforeningene forhandler med ledelsen på UiA om den lokale innretningen på lønnsoppgjøret. Disse forhandlingene vil ikke være ferdige på en stund.
